Daelzicht Hartenwensen – Buurtpreventie

Eind augustus 2022 kregen wij van Daelzicht Hartenwensen bericht dat Niels, een bewoner uit een van onze wijken in Sittard Zuid-Oost, graag een keer zou willen meelopen met de buurtpreventie in zijn buurt. Jan Dorst, de coördinator van het buurtpreventie team Parkolley (Park, Kollenberg, Leyenbroek) hoefde niet lang na te denken of hij deze wens in vervulling zou kunnen laten gaan. In samenspraak met de begeleiders van Niels werden verschillende mogelijke data afgesproken en afgelopen dinsdag, 13 september, was het voor Niels D-day.

Op de afgesproken tijd werd hij door coördinator Jan en diverse andere leden van het team opgehaald en van harte welkom geheten als ‘nieuw lid’ van het team. Hij kreeg een veiligheidshesje en een korte uitleg van het doel van buurtpreventie: het vergroten van de veiligheid, saamhorigheid en leefbaarheid in de wijken.

Telkenmale kiest het team een andere route, een ander deel om hun ronde te lopen. Dit keer valt de keuze op de Kollenberg, met name op een stukje buitengebied bij de St. Rosa kapel en langs twee memoriebossen.

Tijdens het lopen, krijgt Niels veel uitleg en informatie. Over de samenwerking met de politie en de boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren). Over zaken die het team wel doet en zaken die het team niet doet. Uiteraard wel: het signaleren van gevaarlijke situaties. Maar zeker niet: het vangen van boeven. Constatering van losliggende stoeptegels, niet brandende straatverlichting en gedumpt afval wordt altijd direct aan de gemeente doorgegeven via de BuitenBeter App. Hoe deze App werkt, laat Jan aan de hand van een voorbeeld op zijn smartphone zien. Niels volgt de uitleg met veel interesse.

En voordat we het weten, zit de – extra lange – buurtronde erop en vergezelt Jan zijn nieuwe teamlid naar huis. En daar blijkt dat Niels een vlotte leerling is. Hij vertelt een melding te hebben voor de BuitenBeter App. Naast de Andreasommegang flat staat een scheve lantaarnpaal. En Niels meldt dat die paal de laatste tijd steeds schever is gaan staan. Samen met Jan maakt Niels zijn eerste melding aan de gemeente en wordt afgesproken dat hij in de toekomst vaker met het team zal meelopen. Een mooie afsluiting van Niels zijn hartenwens!

Maar, er wacht Niels nog een vervolg … op 27 september wordt hij geïnterviewd door Marjolein Welling, verslaggeefster van Dagblad De Limburger.