KENNISBANK

Klik op het onderwerp zodat de rest van de tekst tevoorschijn komt.

Samen veilig rondom Chemelot

“Wat doet u als de sirenes afgaan?”
Die vraag werd begin oktober gesteld aan een aantal bezoekers van de Veiligheidsmarkt in Geleen. Een speciale markt die werd georganiseerd tijdens de Week van de Veiligheid. Een camerateam van Samen Veilig Rondom Chemelot ging op pad. Wat zou u hebben geantwoord? En wilt u weten wat u moet doen als op Chemelot de sirenes afgaan? Download deze handige kaart om in uw meterkast te hangen. Benieuwd naar wat anderen hebben geantwoord?

Kijk hier naar de video over sirenes op YouTube.

Hier vind je de zeven belangrijke tips om op een veilige manier je woning te verwarmen. Met eenvoudige middelen en maatregelen kun je je huis veiliger maken. Zie hier de zeven tips van de brandweer.

De kruimelvergunning is een relatief snelle route om van het bestemmingsplan af te wijken. Relatief snel omdat de reguliere voorbereidingsprocedure van 8 weken op een kruimelaanvraag van toepassing is én omdat de gemeenteraad geen bemoeienis met een kruimelafwijking heeft.
Zie voor meer informatie de website ‘omgevingsweb.nl

Jan Heffels over het afkoppelen van regenwater:

“Bij afkoppelen geven we het regenwater terug aan de natuur. De planten profiteren van dit schone water dat anders nutteloos naar het riool wordt afgevoerd,” vertelt Jan. Hij werkt sinds 2018 met veel plezier als afkoppeladviseur voor de regio Westelijke Mijnstreek waar hij al heel zijn leven woont. Hoewel Jan zijn 40 jarig ambtsjubileum nadert, geeft hij aan zeker niet eerder te stoppen dan de subsidieregeling die in ieder geval tot 31 december 2023 loopt. “Er is nog veel werk aan de winkel,” aldus Jan.

Voor meer informatie zie de website ‘waterklaar‘.

klik hier om de brochure in te zien.

Als u zich bij de gemeente via telefoonnummer 14046 aanmeldt als vrijwilliger voor het opruimen van zwerfafval, belt de wijkopzichter u terug. De gemeente voorziet u van een prikker / grijper, een veiligheidshesje en rode vuilniszakken. Daarnaast worden er afspraken gemaakt over plaats en tijd waarop de vuilniszakken door de gemeente opgehaald worden.

Een goede 200 lichtmasten en ruim 500 armaturen in de hieronder genoemde straten bereiken over 2 à 3 jaar hun (technische) levensduur. Er ligt een advies bij het College om deze materialen tijdens groot onderhoud in 2023/2024 te vervangen.

In 2021 en 2022 zijn geen vervangingen gepland.

Dit staat uiteraard los van het reguliere onderhoud. Is er een lamp defect? Geef dat dan door aan de gemeente (zie onze home pagina). Een doorgegeven melding zal binnen 8 werkdagen opgepakt worden. Let wel: niet alle problemen kunnen ook binnen die termijn opgelost worden.

Rijlabels Aantal van Mastsysteem
Alphons Laudijlaan 8
Andreasommegang 12
Baenjenstraat 10
Beatrixlaan 25
Bernhardlaan 7
Beukeboomweg 12
Beukenlaan 6
Broekstraat 13
Brountslaan 10
Charles Beltjenslaan 36
Doolweg 8
Dreissenlaan 7
Dunckellaan 24
Emmastraat 5
Felix Ruttenlaan 16
Gemmahof 23
Gouverneur van Hovellstraat 9
Heerlenerweg 34
Henssenlaan 6
Hoeferlaan 23
Hordaeuslaan 3
Hub Dassenplein 25
Irenelaan 15
Jubileumstraat 19
Julianaplein 8
Kallenlaan 7
Kapellerweg 46
Kastanjelaan 18
Kribslaan 11
Kritzraedtstraat 16
Leeuwerik 21
Leyenbroekerweg 85
Loyensstraat 2
Margrietlaan 7
Maria Slaetsstraat 5
Maria Teresa Tauscherstraat 5
Marijkelaan 9
Martin Jansenlaan 3
Molenaarlaan 36
Oude Heerlenerweg 12
Pothastlaan 6
Prevotlaan 4
Reubsaetlaan 12
Ross van Lenneplaan 28
Russellaan 6
Sartonlaan 15
Schuttestraat 39
Stanislasstraat 4
Strikswegske 2
Tersteeglaan 15
Tomelweg 18
Toon Hermanssingel 35
Vijverweg 53
Wielderslaan 8
Willem Alexanderlaan 11
Eindtotaal
903

Ingezonden brief wijkbewoner:

Het stoken van hout is een oeroude manier om ons warm te houden en soms ook een gezellige sfeer te creëren. Helaas kan dit ook ernstige overlast voor uw buren veroorzaken. Bij rustige weer is de buitenlucht in onze wijk vaak zodanig dik met rook dat men niet met plezier buiten kunt wandelen en men zelfs ramen dicht moet doen. Nog zorgwekkender is dat houtrook heel ongezond is (ook voor de stoker zelf) door de grote hoeveelheid fijnstof die erin zit. Wist u dat een moderne houtkachel per kilo gestookt hout evenveel fijnstof uitstoot als een vrachtwagenrit van ongeveer 350 kilometer (en een openhaard nog twee keer zoveel)?

We willen daarom buurtbewoners vriendelijk bewust maken van de consequenties van hout stoken en een aantal tips aanbieden om de overlast voor uw buren te kunnen beperken or vermijden.

  1. Stook géén hout bij kalm weer. Bij weinig wind blijft de rook lang hangen en zal daarom overlast en stank veroorzaken. De website stookwijzer.nu geeft op basis van actuele weersomstandigheden advies m.b.t. hout stoken.
  2. Stook alléén droog en schoon (onbehandeld) hout. Koop houtblokken of houtpellets die specifiek voor houtkachels en openhaarden geschikt zijn. Stook nooit andere materialen of hout afval, ook niet in een zo genoemde “allesbrander”.
  3. Laat uw houtkachel of openhaard periodiek controleren. Hierdoor kunt u zorgen dat de verbranding zo efficiënt mogelijk gebeurt.
  4. Installeer een houtrookfilter. En houtrookfilter (b.v. ABCAT) vermindert de uitstoot en geuren van kachels en openhaarden en betekent dus minder overlast.
  5. Stook minder hout. Bedenk dat uw openhaard bij uitstek de meest vervuilende manier van hout stoken is. Voor verwarming van uw huis, stook liever aardgas (dat maar liefst 100 keer minder fijnstof uitstoot dan een houtkachel en vrijwel geen rook of stank genereert) of nog beter, overweeg een warmtepomp.

Hartelijk bedankt voor uw begrip en medewerking. Samen kunnen we zorgen voor een gezonder en aangenamer leefomgeving voor iedereen in onze prachtige wijken.

Klik HIER voor nog meer informatie van vereniging Eigen Huis

De gemeente is verantwoordelijk voor de veiligheid en zal de weg vrij maken als de veiligheid in het geding is. Zijn de takken van bomen die op gemeentegrond staan? Dan zal de gemeente de takken ook opruimen. Betreft het takken van particuliere bomen, dan valt het opruimen ervan onder de verantwoordelijkheid van de particulier. In veel van deze gevallen kan de gemeente het opruimen ook verzorgen maar dan wel op kosten van de eigenaar van de boom/bomen.

Kijkt u eens op www.infomil.nl. Op deze Kenniscentrum site van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vindt u achtergrondinformatie, jurispudentie en voorlichtingsmateriaal over heel veel verschillende onderwerpen.

Na plaatsing van een openbare prullenbak wordt de inhoud regelmatig gecontroleerd. Blijkt dat de bak veelvuldig gebruikt wordt voor het weggooien van huisafval, dan wordt de bak oneigenlijk gebruikt en wordt deze weer verwijderd. Hetzelfde geldt voor geplaatste blad korven. Bij oneigenlijk gebruik, haalt de gemeente de bak weer weg.

Het onderhoud van de Memorie bossen valt onder de verantwoordelijkheid van de Stichting Behoud Kollenberg.