Sittard-Geleen en Maastricht in actie op NK TegelwippenDe gemeentes Sittard-Geleen en Maastricht gaan vanaf 21 maart 2022 de strijd met elkaar aan in het NK Tegelwippen. Een onvervalste Zuid-Limburgse derby dus. Het doel? Zoveel mogelijk tegels verruilen voor groen. Zo maken we onze steden klimaatbestendig. Zoals een echte competitie betaamt, duurt dit NK een paar maanden. Maar let op: er is bij deze competitie geen zomerstop!Het NK Tegelwippen maakt deel uit van de landelijke campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’. Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of je kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen.Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid.Wethouder Leon Geilen van Sittard-Geleen wipte de eerste tegels voor het gemeentelijke kantoor aan de Sittardse Walramstraat. Geilen: “Geveltuintjes maken het straatbeeld een stuk aantrekkelijker en het stedelijk gebied klimaatbestendiger. Daarnaast zijn de tuintjes ook goed voor de biodiversiteit. Mooi dat we samen met Maastricht deze ludieke competitie aangaan.’

Wethouder Gert-Jan Krabbendam van Maastricht wipte de eerste tegels samen met Frederik Boersema bij de aanleg van Frederiks geveltuin. Krabbendam: “Iedere tegel minder is een bijdrage aan onze stadsnatuur, helpt bij verkoelen en om regen op te vangen als het giet. We hebben een gemeenschappelijk doel en daarom ben ik blij dat we dit samen met Sittard-Geleen doen. Misschien kunnen we zelfs andere steden in Zuid-Limburg verleiden om het tegen ons op te nemen.”Wie wint de Gouden Schep of de Gouden Tegel?De gemeente die de meeste tegels per 1000 inwoners wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de prestigieuze Gouden Schep. Daarnaast wint de gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden Tegel. Bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten.Op deze site kan iedereen zijn gewipte tegels per gemeente registreren, inclusief een foto van ‘voor’ en ‘na’. Meedoen is simpel: iedereen kan zelf aan de slag gaan. In eigen tuin, maar samen met andere bewoners bereik je meer, zowel qua aantal gewipte tegels als in het gezamenlijk afvoeren of hergebruiken van tegels en geschikte grond aanvoeren. Ook de tussenstand staat op de site van het NK Tegelwippen. Daar kunnen inwoners van beide gemeentes hun projecten aanmelden met het aantal gewipte tegels. Het NK loopt t/m 31 oktober 2022.

De gemeente Sittard-Geleen heeft een subsidieregeling voor het afkoppelen van regenwater. Het verwijderen van tegels uit tuinen om deze vervolgens te vergroenen, valt ook onder deze regeling. Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente.