Tips en trucs betreffende veiligheid

Klik op het onderwerp zodat de rest van de tekst tevoorschijn komt.

Ingezonden brief wijkbewoner:

Het stoken van hout is een oeroude manier om ons warm te houden en soms ook een gezellige sfeer te creëren. Helaas kan dit ook ernstige overlast voor uw buren veroorzaken. Bij rustig weer is de buitenlucht in onze wijk vaak zodanig dik met rook dat men niet met plezier buiten kan wandelen en men zelfs ramen dicht moet doen. Nog zorgwekkender is dat houtrook heel ongezond is (ook voor de stoker zelf) door de grote hoeveelheid fijnstof die erin zit. Wist u dat een moderne houtkachel per kilo gestookt hout evenveel fijnstof uitstoot als een vrachtwagenrit van ongeveer 350 kilometer (en een open haard nog bijna twee keer zoveel)?

We willen daarom buurtbewoners vriendelijk bewust maken van de consequenties van hout stoken en een aantal tips aanbieden om de overlast voor uw buren te kunnen beperken or vermijden.

  1. Stook géén hout bij kalm weer. Bij weinig wind blijft de rook lang hangen en zal daarom overlast en stank veroorzaken. De website stookwijzer.nu geeft op basis van actuele weersomstandigheden advies m.b.t. hout stoken.
  2. Stook alléén droog en schoon (onbehandeld) hout. Koop houtblokken of houtpellets die specifiek voor houtkachels en openhaarden geschikt zijn. Stook nooit andere materialen of hout afval, ook niet in een zo genoemde “allesbrander”.
  3. Laat uw houtkachel of openhaard periodiek controleren. Hierdoor kunt u zorgen dat de verbranding zo efficiënt mogelijk gebeurt.
  4. Installeer een houtrookfilter. En houtrookfilter (b.v. ABCAT) vermindert de uitstoot en geuren van kachels en openhaarden en betekent dus minder overlast.
  5. Stook minder hout. Bedenk dat uw openhaard bij uitstek de meest vervuilende manier van hout stoken is. Voor verwarming van uw huis, stook liever aardgas (dat maar liefst 100 keer minder fijnstof uitstoot dan een houtkachel en vrijwel geen rook of stank genereert) of nog beter, overweeg een warmtepomp.

Hartelijk bedankt voor uw begrip en medewerking. Samen kunnen we zorgen voor een gezonder en aangenamer leefomgeving voor iedereen in onze prachtige wijken.

Klik hier voor nog meer informatie van Vereniging Eigen Huis.