Landelijke opschoondag, 23 maart 2024.

Voor de gemeente Sittard -Geleen was dit de 20ste editie van de landelijke opschoondag. Ter gelegenheid van dit jubileum kregen vrijwilligers de mogelijkheid om mee te gaan met de gemeentelijke professionals en na te praten met koffie en vlaai in een van drie lagers. Een leuk initiatief maar betekent wel dat de groep vrijwilligers gezamenlijk ’s ochtends start en met z’n allen zwerfafval verzamelt vanuit hetzelfde vertrekpunt. En zo doen wij dat niet in onze wijken.

Toen wij als wijkplatform Sittard Zuid-Oost (KLP) 4 jaar geleden voor het eerst met de landelijke opschoondag mee wilden doen, gaven onze vrijwilligers aan dat zij graag in de buurt van hun eigen woning wilden opruimen. Liefst samen met een of twee buurtgenoten. En de een wilde graag ’s morgens vroeg beginnen, de ander om 11 uur en weer een ander kon alleen ’s middags deelnemen.

Allemaal geen enkel probleem.

De gemeente levert de benodigde attributen en het wijkplatform zorgt dat deze materialen bij de vrijwilligers komen, maakt een indeling van wie met wie loopt en verdeelt de te belopen routes. In onderling overleg besluiten de groepjes zelf hoe laat gestart wordt.

De weersvoorspellingen waren dit jaar ongunstig. Het was een koude dag met veel regen en zelfs een behoorlijke hagelbui. Gelukkig heeft dat niemand weerhouden de straat op te gaan. Gelijk voorgaande jaren is er weer behoorlijk veel afval verzameld.

’s Middags laat in de nazit werd voorzichtig hoopvol gesteld: denken en hopen we het alleen maar of was er dit jaar nu werkelijk iets minder afval???