Wel of geen padelbanen bij de Sittardse Lawn Tennis Club?

Op deze pagina

  • Aanleg all-weather banen
  • Uitstel aanleg all-weather banen
  • All-weather banen in plaats van padelbanen bij SLTC
  • Informatief artikel over de padelsport van NRC
  • Bericht van B & W inzake beoordeling schetsplan Padelbanen
  • NOS journaal item 28 september 2022
  • Het bestuur van SLTC aan het woord
  • De mening van een aantal omwonenden van het tennispark
  • Uitkomst van de ledenvergadering januari 2022
  • Inhoudelijke informatie over de plannen met een tweetal links naar de documenten

Februari – maart 2024

Aanleg all-weather banen bij SLTC

In de periode van 26 februari tot eind maart 2024 zullen – onvoorziene omstandigheden zoals bijv. vorst daargelaten – de achterste vier banen van de Sittardse Lawn Tennis Club (SLTC) omgebouwd worden tot all-weather banen. De voorste vier banen zullen ergens in diezelfde periode groot onderhoud krijgen.
Parkeren bij de ingang van de tennisvereniging is in de genoemde periode niet toegestaan.
Het bestuur van SLTC heeft haar leden ingelicht, ook over de gevolgen op de nog lopende wintertraining en de aanvangsdata van de zomertraining. Om veiligheidsredenen is het besluit genomen om de voorste vier banen voorlopig overdag tot 16:00 uur voor iedereen te sluiten, behalve voor de wintertrainingsgroepen.

oktober 2023

Uitstel aanleg all weather banen

Het bestuur van SLTC heeft haar leden op 25 september jl. geïnformeerd dat de eerder aangegeven indicatie dat de all weather banen tegen eind 2023 klaar zouden zijn niet gehaald gaat worden en dat de huidige realistische schatting het 1e kwartaal van 2024 is.

April 2023

All weather banen bij SLTC, geen padel

De Sittardse Lawn Tennis Club (SLTC) heeft vorig jaar bij de gemeente een aanvraag ingediend voor de aanleg van 4 padelbanen op haar park. Omdat hierbij sprake was van de bouw van een enorme geluidwerende muur is de aanvraag door het college van B&W afgewezen. Het college bood, onder voorwaarden, wel ruimte om met een alternatief plan voor realisatie van padelbanen te komen. In plaats daarvan heeft SLTC een plan uitgewerkt voor de aanleg van 4 all weather banen.

Alle banen bij SLTC hebben een toplaag van gravel waarop in de winter, zodra de vorst in de grond komt, niet gespeeld of getraind kan worden. All weather banen zijn banen met een andere toplaag waarop men vrijwel het hele jaar door kan spelen en trainen. De geplande aanleg betreft de achterste 4 banen van de club. Naast bovengenoemd voordeel zijn continuïteit voor de trainers en de club, in 2019 vierde SLTC haar 100ste verenigingsjaar, belangrijke argumenten voor de aanleg. De Algemene Leden Vergadering heeft het bestuur mandaat gegeven voor de verdere uitwerking van de aanleg van 4 all weather banen en hiervoor het begrootte bedrag vrijgegeven. Naar verwachting zijn de all weather banen in december van dit jaar klaar.

november 2022

Hip padel concurreert met chique tennis

REPORTAGE In twee jaar tijd kreeg Nederland er duizend padelbanen bij. De kruising tussen tennis en squash lijkt nog lang niet uitgegroeid. „Zou ik tennis missen, als ik alleen nog mocht padellen? Nee.”

Tekst: Geertje Tuenter
Dit artikel werd eerder gepubliceerd in NRC, 01 oktober 2022
Het artikel is met toestemming van NRC op deze pagina geplaatst.

Padel voor Dummies

Padel speel je met vier spelers (twee tegen twee). Omdat je gebruik mag maken van de glazen zij- en achterwand heeft het iets weg van squash. Het net tussen de spelers, de ballen en de puntentelling doen het weer lijken op tennis. Een padelracket is wel een stukje korter dan een tennisracket. De service moet onderhands.

Na een stuit op de grond mag de bal een keer tegen de glaswand of zelfs tegen het hekwerk om de baan stuiten. Dat is even wennen voor onervaren spelers, weet profspeler Bram  Meijer, tevens coach: „In het begin is de glaswand je vijand, maar hij moet je vriend worden. Een bal is langer onderweg en dat geeft je meer tijd om te reageren.”

Het is niet dat ze nóóit meer tennist, zegt Désirée Sijben, bestuurslid bij tennisvereniging De Helster in Elst. „Dat komt omdat ik nog in een paar tennisclubjes zit.” Maar tegenwoordig is padel haar grote liefde. En dat terwijl ze een paar maanden terug pas voor het eerst op een padelbaan stond.
Dat was bij haar eigen vereniging, waar dit jaar een tennisbaan werd  opgeofferd voor twee padelbanen – een padelbaan is kleiner dan een tennisbaan. Sijben: „Ik was meteen verkocht. Ik vind het veel leuker dan tennis.” Padel, een kruising tussen tennis en squash, is volgens haar „dynamischer en sneller”. Makkelijker onder de knie te krijgen, bovendien. Er is daarnaast „meer contact” tussen de vier spelers op het veld (padel is altijd dubbelspel). „En je bent minder tijd kwijt met ballen halen.” Sinds de opening in maart zijn de banen in Elst razend populair. Zozeer zelfs, dat het bestuur in augustus een bericht plaatste op de site van De Helster. Padel heeft te maken met „groeistuipen”, schreef het bestuur, en dat zou leiden tot ongewenst gedrag. Zoals niet-leden die spelen onder de naam van een lid. En er wordt, in tennisjargon, „creatief afgehangen”: spelers reserveerden een baan van negen tot tien uur ’s avonds, in de verwachting het laatste half uurtje tot de sluitingstijd, half elf, ook mee te kunnen pakken. Het bestuur beloofde de controles op te schroeven.
Ook op een zondagochtend in september zijn allebei de padelbanen in trek. Terwijl op de tennisvelden in bijna doodse stilte de jeugdcompetitie gespeeld wordt, stuiven op de knalblauwe padelbanen spelers in het rond, vandaag voornamelijk mannen van rond de dertig. Of zíj weleens ‘creatief afhangen’? „Ja, dat hebben we wel gedaan”, zegt een van hen. „Maar nu niet meer hoor.” Aan Sijben vragen ze vervolgens of er nog padelbanen bijkomen bij De Helster. Want om een baan te reserveren moeten ze de wekker zetten en dan nóg lukt het niet altijd. Over twee extra banen wordt nagedacht, zegt Sijben. Maar „een padelplein”, met nog meer banen, zou ze nog mooier vinden.

Of dat gaat gebeuren is de vraag. Aan de komst van deze twee banen gingen al vele  bestuursvergaderingen vooraf. Padelbanen zijn duur in aanleg: deze twee kostten de club 170.000 euro en de laatste tijd worden ze alleen maar prijziger. Dat terwijl niet duidelijk is hoelang de vereniging nog op deze plek in Elst kan blijven bestaan. Daarbij werd ook nog wel een tijd gedacht dat padel „een hype was”, zegt Sijben.

190.000 Padelspelers

Maar die fase is wel voorbij. Padel is „een blijvertje”, beaamt ook tennisbond KNLTB, die ook over padel in Nederland gaat. De padelcompetitie „groeit enorm”, zegt Erik Poel, algemeen directeur. Volgens de bond zijn er nu zo’n 190.000 padelspelers in Nederland. Vanuit het tennis werd de sport soms met argwaan bekeken, zag Bram Meijer, Nederlands kampioen bij de mannen samen met Uriël Maarsen. Volgens hem is dat veranderd. „Ook de tennisbond heeft padel omarmd”, zegt Meijer, die aan de KNLTB is verbonden als coach en ambassadeur van de sport.
Ondertussen blijft ook het aantal padelbanen flink toenemen: waren het er in 2020 nog 450, dit jaar zijn het er al ruim 1.400. Die verschijnen bij tennisverenigingen, zoals in Elst, maar ze worden ook door commerciële bedrijven uitgebaat, zoals Peakz Padel. In splinternieuwe indoorpadelhallen, soms inclusief dj, of gewoon in de buitenlucht. Ook deze ontwikkeling levert overigens ‘groeipijnen’ op: sommige omwonenden ervaren door padel meer geluidsoverlast dan door tennisbanen. Op ‘meldoverlastpadelbanen.nl’ zijn klachten binnengekomen over banen op negentig locaties in Nederland. En op twee plekken –in Amstelveen en Den Haag –lopen momenteel zelfs rechtszaken, zegt Erik Roelofsen, directeur van de Nederlandse Stichting Geluidshinder. „Veel gemeentes denken dat padel qua geluid hetzelfde is als tennis.”  Volgens hem blijkt uit metingen dat dat niet klopt. Dat zit hem volgens Roelofsen onder meer in het „pók- pók- geluid”van de bal tegen het harde padelracket en het feit dat er altijd vier mensen op de baan staan. Daarnaast zijn er die glazen wanden, waar ook ballen tegenaan komen. Volgens Poel van de KNLTB is de kritiek op padelgeluid „soms overtrokken”. De bond denkt bijvoorbeeld dat een deel van de gemelde overlast komt vanwege de „‘onbekendere’ geluiden”. Maar het is desalniettemin „een aandachtspunt ”. De NHS en de tennisbond werken samen aan een gemeenschappelijke richtlijn.

World Padel Tour

Tekenend voor de toenemende populariteit is ook dat deze week de World Padel Tour, het grootste padeltoernooi ter wereld, in Amsterdam van start is gegaan. Twee Nederlandse bedrijven, Timeless Investments en Kroonenberg Groep, legden de licentie van het toernooi voor drie jaar vast. Directeur en gezicht van de World Padel Tour is voormalig proftennisser John van Lottum, zelf weer mede-eigenaar van padelbedrijf Plaza Padel. Speler Meijer en zijn partner Maarsen kregen als Nederlands kampioen een wildcard, maar ze verloren woensdag in de eerste ronde van een Spaans topduo (nummer vier en nummer acht van de wereld). „Superleuk dat de World Tour voor het eerst in Nederland is”, zegt Poel van de KNLTB. Tot nu toe werden grote toernooien vooral in Spanje gehouden. Daar is padel, dat vanuit Mexico is komen overwaaien, nu de tweede sport na voetbal, zegt hij.

Wie zijn eigenlijk die Nederlandse padelspelers? Waar komen ze vandaan?

Zeker niet alleenuit het tennis zoals zijzelf, weet Sijben van De Helster. Er zitten bijvoorbeeld veel hockeyers tussen. En over de vier mannen die deze zondagochtend op de baan staan en met schijnbaar gemak aan het spelen zijn, zegt ze: allemaal voetballers. „Of heb jij ooit getennist”, informeert ze nog bij een van hen. „Ikke niet”, antwoordt hij. Dat is zo mooi aan padel, vindt ze. Iedereen met een beetje balgevoel kan al snel aardig meekomen. „Terwijl je bij tennis eigenlijk wel een paar jaar bezig bent, wil je een leuke rally spelen.” Alleen al omdat de service zo ingewikkeld is om goed onder de knie te krijgen, waar die bij padel onderhands is. „In een uur ben je klaar om een wedstrijd te spelen.”

In Elst nam het ledenaantal dit jaar met een kleine tweehonderd toe, naar dertienhonderd. Het zal niet alleen door padel komen, ook ‘corona-proof ’ tennis zit na jaren weer in de lift, maar dat de nieuwe banen een flink aandeel hebben in de ledengroei, is wel duidelijk, zegt Sijben. Zo gaat het op andere plekken in Nederland ook, aldus de KNLTB. De nieuwe aanwas verandert het dna van tennisverenigingen. „Het is even slikken voor de klassieke  tennisliefhebbers om jongeren met een hoodie de baan op te zien gaan”, zei John van Lottum in februari tegen de Volkskrant.

Quiet please, daar doen ze bij padel niet aan.”

Van een stammenstrijd wil Sijben niet spreken. Maar natuurlijk, zegt ze, tennis heeft een andere cultuur dan bijvoorbeeld voetbal. „Als een pupil op de tennisbaan een keer schreeuwt wordt dat door de trainer de kop in gedrukt. Terwijl de kleintjes in het voetbal keihard gillen.” Zijzelf heeft daar geen moeite mee. Integendeel: ze juicht de nieuwe instroom toe. Ook omdat de padelspelers de gemiddelde leeftijd van De Helster, van boven de vijftig, omlaag trekken. Nu is het alleen nog zaak om ze zover te krijgen om, net als de trouwe tennisleden, vrijwilligerswerk te doen voor de club.

Gaat padel het tennis overvleugelen? Zo’n vaart zal het niet lopen, zegt Poel van de KNLTB. Tennis is, met een kleine 1.700 verenigingen, een van de grootste georganiseerde sporten van Nederland. „Ik zeg altijd: er zijn meer tennisclubs dan Albert Heijns.”In totaal liggen er volgens Poel tienduizend banen. Maar hij denkt wel dat padel „in de buurt”gaat komen. Padelspeler Meijer denkt wel dat zijn sport het tennis op den duur voorbij kan streven. Zeker als het ooit een olympische discipline wordt, zoals liefhebbers hopen; 2032 wordt genoemd. „Ik vind het veel spectaculairder dan tennis.” Zo mag een bal zelfs van buiten de padelkooi worden teruggeslagen in het veld. „Padel is een geweldige sport om naar te kijken.”

Ook Sijben, die als kind al op de tennisbaan stond , denkt dat padel groter gaat worden dan tennis. Voor haar persoonlijk geldt dat al. Zou ze tennis missen, als ze het vanaf nu nooit meer zou mogen spelen?„Als ik wel mag padellen? Nee.”

Oktober 2022

De Algemene Leden Vergadering (ALV) van SLTC heeft op 19 februari jongstleden met grote meerderheid ingestemd met het plan om 4 padelbanen te realiseren op het tennispark. Tot dat plan behoort ook de bouw van een geluidsmuur direct langs de padelbanen. Die muur maakt het mogelijk om ook ’s avonds padel te kunnen spelen en daarbij te voldoen aan de geldende geluidsnormen.

Het college heeft onlangs beslist om géén medewerking te verlenen aan de komst van de 4 padelbanen in het tennispark. Hoewel het college positief staat tegenover de aanleg van padelbanen, wenst ze als grondeigenaar niet dat een dergelijke geluidsmuur op haar park wordt gebouwd. Die past naar haar mening niet binnen het landschap en een goede ruimtelijke ordening. Ook de onzekerheid over een aantal gekozen uitgangspunten bij het geluidsonderzoek én het ontbreken van draagvlak bij omwonenden spelen – naar oordeel van het college – een rol bij dit besluit. De volledige reactie van het gemeentebestuur is te lezen in de bijlage bij dit bericht.

Het bestuur reageert met grote teleurstelling op het besluit van de gemeente en acht de geluidsmuur prima passen in z’n omgeving, ervan uitgaand dat die een groene aankleding krijgt.

Het college van B & W biedt wel de ruimte om met een alternatief plan te komen om padel ter plaatse te realiseren, maar dan moet worden aangetoond dat aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Een eventueel alternatief plan, voor padel of een andere racketsport, behoeft te allen tijde eerst de goedkeuring van de ALV.

Woensdag 28 september 2022 besteedde het NOS journaal aandacht aan de groei van het aantal padelbanen in Nederland.

Door op de foto te klikken kunt u het NOS item zien.

April 2022

Het bestuur van SLTC aan het woord

Waarom Padel bij SLTC?

Tennisverenigingen in Nederland en dus ook SLTC hebben te maken met een dalend ledenaantal. Er wordt veel energie gestoken om leden te werven en te behouden en er worden daartoe allerlei activiteiten georganiseerd. Daarmee willen we inhoud geven aan onze missie die wij als volgt hebben verwoord:

“SLTC is een bloeiende tennisvereniging die haar leden activiteiten aanbiedt die zijn afgestemd op hun leeftijd, ambitie, beleving en niveau. Een vereniging waar iedereen zich welkom weet en thuis voelt. Een vereniging die leden stimuleert actief mee te doen en mee te denken bij al haar verenigingsactiviteiten. Een club met een mooi en duurzaam onderhouden park en eigentijds clubgebouw waar gezelligheid de boventoon viert. Een vereniging die midden in de samenleving staat, de jeugd stimuleert om hun sportieve grenzen te verleggen en waar prestatie de ruimte krijgt”.

Padel heeft als racketsport de laatste jaren een enorme vlucht genomen en is voor veel tennisverenigingen een oplossing gebleken om het ledenaantal flink op te schroeven. Ook de clubs in de ons omringende regio’s bevestigen dit positieve effect. SLTC wil daarom graag meegaan in deze ontwikkeling en daarmee waarborgen dat onze club een bloeiende vereniging is en blijft voor de huidige en toekomstige leden.

Padel bij SLTC geeft een positieve impuls om ons leden aantal te behouden met bovendien de mogelijkheid om onze vereniging verder te laten groeien. We dragen daarmee tevens een steentje bij aan de ambitie van de gemeente Sittard-Geleen om een sportieve stad te willen zijn. Zeker ook voor de jeugd. Wij willen door de aanleg van Padelbanen de jeugd in staat stellen om dicht bij huis deze sport te kunnen beoefenen. Zodoende kunnen we een bijdrage leveren aan maatschappelijk thema’s zoals obesitas bij de jeugd. Er gelden daarnaast nog andere relevante argumenten. Denk aan de mobiliteit naar ver(der) afgelegen padelbanen die de risico’s voor de jonge verkeersdeelnemers verhoogt. In het geval van halen en brengen door de ouders met de auto dragen we ook nog ongewild bij aan extra CO2 uitstoot.

Uiteraard proberen we bij SLTC de belangen van onze leden zo goed mogelijk te behartigen. Maar we realiseren ons ook dat we met ons prachtige park in een woonomgeving liggen. De bewoners die direct aan ons park liggen zullen in meer of mindere mate overlast ervaren van de aanwezigheid van ons park. Wij kunnen dit niet geheel wegnemen. We treden wel graag in overleg met de omwonenden om te vernemen welke (aanvullende) maatregelen wij kunnen treffen om de overlast tot een minimum te beperken. Wij geloven dat aandachtig luisteren, goede communicatie en wederzijds respect een belangrijke basis vormen om nu en in de toekomst samen een duurzame leefomgeving te kunnen creëren met behoud van ieders belang.

Bestuur SLTC (Sittardse Lawn Tennis Club)

April 2022

De buurtbewoners aan het woord

Waarom geen padel bij SLTC?

Wilt u na afronding van het Corio Glana project ook kunnen genieten in een mooi en vooral rustig Stadspark? Steun ons, als u padel bij SLTC ook een foute ontwikkeling vindt.

Mail het buurtcollectief:  geenpadel40@gmail.com

In heel Nederland is ophef over geluidsoverlast bij padelbanen. Daarom heeft SLTC op voorhand een geluidsonderzoek laten uitvoeren. Daaruit blijkt dat de overlast zo ernstig is dat een geluidswal van 70 meter lang en 6 meter hoog noodzakelijk is om de geluidsoverlast nèt binnen de grenzen van de toegestane norm te houden. Bij dit onderzoek zijn menselijke geluiden buiten beschouwing gelaten terwijl bekend is dat bij fanatieke en jeugdige spelers, het geschreeuw wel degelijk zeer hinderlijk is.

Padelbanen geven niet alleen meer geluidsoverlast maar ook gedurende een veel langere periode. SLTC beschikt niet over all-weather banen waardoor in de wintermaanden niet getennist wordt. Maar padel kan het hele jaar door gespeeld worden. Ook in de wintermaanden. En juist dan zal ook de verlichting, welke tot 23:00 uur mag blijven branden, voor extra overlast zorgen.

Niet alleen omwonenden van SLTC zullen door de geluidsoverlast worden getroffen. Ook de bezoekers van het Stadspark, hun honden en alle andere aanwezige dieren zullen in de omgeving van deze padelbanen niet meer van rust kunnen genieten. SLTC gaat met dit initiatief volledig voorbij aan de belangen van buurbewoners en gebruikers van ons mooie Stadspark. Probeer maar eens thuis te werken als je de hele dag het luide ‘gepok’ en geschreeuw moet aanhoren. Probeer je kinderen maar eens te laten slapen als je naast deze banen woont.

En dat terwijl slechts 40 van de ruim 500 actieve seniorenleden tijdens de Algemene Ledenvergadering vóór de komst van padelbanen gestemd hebben!

Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt in een nieuw rapport voor een overdaad aan omgevingsgeluid. Zij geven aan dat dit leidt tot chronische stress en hart- en vaatziekten. Ter voorkoming van de enorme toename van de geluids- en lichtoverlast, zullen wij als omwonenden de komst van padelbanen op SLTC volledig afwijzen. Wij voelen ons hierin ondersteund door het vigerende bestemmingsplan waarop aangegeven is dat op de locatie van SLTC de bestemming ‘tennisbanen’ (en niet ‘sport’) is. Hieruit spreekt duidelijk dat andere sporten op deze locatie niet binnen de bestemming van het park vallen.

Ter verduidelijking: we zijn vóór sportvoorzieningen voor onze burgers in onze gemeente en daar horen padelbanen ook bij. Maar dan wel als binnenbaan (zoals bijv. bij Peakz) of op geschikte locaties. In rustige woonwijken zijn padelbanen alleen acceptabel op locaties waar de door de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) geadviseerde veilige afstand van 200 meter tussen padelbaan en woning gerealiseerd kan worden.

Gelukkig hebben veel politieke partijen duidelijk gemaakt dat zij voor een leefbare woonomgeving staan. Om de vaak korte geheugenspan van politici levend te houden moeten we als burgers voor onze standpunten opkomen; we zullen als buurtcollectief onze standpunten bij het nieuwe college kenbaar maken.

nogmaals het mailadres van het buurtcollectief:  geenpadel40@gmail.com

Buurtcollectief omwonenden SLTC

Padelbanen Sittard

Uitkomst van de ledenvergadering van 18 januari 2022

De leden hebben met overgrote meerderheid ingestemd met de aanleg van twee padelbanen en de fundering voor 4 padelbanen. Op de vergadering zijn de plannen uitgebreid toegelicht en er was ruimschoots gelegenheid tot het stellen van vragen. Een lid betwijfelde of de gehanteerde input voor de zogenaamde langtijdgemiddeld meting bij het akoestisch onderzoek correct is. De padelcommissie twijfelde hier niet aan. Het is aan de gemeente om bij de beoordeling van de uiteindelijke vergunningaanvraag in ieder geval ook naar de mogelijke geluidsoverlast te kijken.

Inhoudelijke informatie over de eventuele aanleg van padelbanen bij SLTC

Onlangs werd bekend dat SLTC vier padelbanen wil gaan aanleggen. Hiertoe is een verzoek aan burgemeester en wethouders gestuurd om te mogen afwijken van de ter plaatse toegestane bouwhoogte van 3 meter. Rond de vier banen zal een hek komen van 4 meter hoog.  Om de geluidsoverlast van padel enigszins te beperken is een geluidsscherm van 60 meter lang en 6 meter hoog gepland.

Door te klikken op de naam van het rapport kunt u het gehele rapport ‘akoestisch onderzoek industrielawaai’ inzien dat in opdracht van de Tennisvereniging SLTC is opgesteld.

De aanvraag om deze banen te mogen realiseren kunt u inzien door op ‘aanvraag aanleg padelbanen’ te klikken. In deze aanvraag wordt vermeld dat de aanleg in strijd is met de regelgeving ruimtelijke ordening.

Buurtbewoners zijn van mening dat de huidige geluidoverlast van SLTC zijn grens heeft bereikt en buurtbewoners overwegen bezwaar te maken tegen de aanleg van deze vier padelbanen. Daarnaast blijkt dat dit plan strijdig is met de visie over de tennisbanen, welke in het rapport “Renovatie Stadspark Sittard 2012“  van Buro SANT en CO staat vermeld.

Onderstaande tekst is uit het bewuste rapport:

“4.6 Tennisvelden De tennisvelden worden meer onderdeel van het park. Ze zijn gelegen in het deel tussen de Keutelbeek en de Molenbeek. Dit deel van het park krijgt een natuurlijkere uitstraling middels kruidenvegetatie, hagen en inheemse bomen. Het tennisterrein moet hierin meedoen. Tussen de velden en langs de randen van het terrein komen losgestrooide bomen die als een filter moe- ten gaan dienen tussen tennis en park. Door de bomen los te strooien wordt tevens voorkomen dat het gaat lijken op een afplant, dit is op deze locatie namelijk niet gewenst. Waar mogelijk worden hekwerken verwijderd, bij vervanging transparante hekwerken toepassen. Het terrein aan de parkzijde wordt omringd door een haag van 1.5 meter. Het parkeren wordt alleen gesitueerd aan de westkant van de tennisvelden. De weg langs de beek, vanaf de parkeerplaats van de tennisvelden richting het zuiden, wordt als voetpad ingericht. Om voldoende parkeergelegenheid te behouden wordt de parkeerplaats anders ingericht. In plaats van aan één kant dwars parkeren en de andere kant langs parkeren komt er een situatie waar aan beide zijden dwars wordt geparkeerd. De consequentie hiervan is dat het parkeerterrein 5 meter opschuift richting tennisbaan. Om de kwaliteit van zichtlijnen en het beeld vanuit het park te verbeteren zouden de reclame-uitingen op de afrasteringen niet hoger mogen zijn dan de hagen (1,5 meter). Mocht er in de toekomst gelegenheid zijn tot herschikking of verkleining van het aantal tennisvelden, is hier de mogelijkheid ruimte te geven aan de beeknatuur en dit gebied verder te betrekken bij het park.”